• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Στο κόκκινο ο πληθυσμός της Τυτούς!

Eίναι το νυκτόβιο αρπακτικό με τη μεγαλύτερη εξάπλωση στον πλανήτη, κι όμως την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός του μειώνεται δραματικά παγκοσμίως. Εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε η Ελλάδα, αν και ακριβή αριθμητικά στοιχεία απουσιάζουν, καθότι το συγκεκριμένο είδος ποτέ δεν μελετήθηκε συστηματικά στη χώρα μας. Παρ' όλα αυτά, επιστημονική έρευνα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλία συνδέει την εντατική εκμετάλλευση της γεωργικής γης με την προβληματική αναπαραγωγική διαδικασία της πεπλόγλαυκας ή τυτώς (Tyto alba).

Επειδή μάλιστα τρέφεται αποκλειστικά με ποντίκια, λειτουργεί ως ρυθμιστής των πληθυσμών των μικρών θηλαστικών στις εκτάσεις όπου κυνηγά. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της περιόδου, που ξεκινά στα μέσα Μαρτίου, αγαπημένη της λεία είναι ένα είδος τρωκτικού που ονομάζεται Microtus guentheri. Το προτιμά γιατί την αποζημιώνει ενεργειακά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Και εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα. Γιατί... δεν το βρίσκει.

Τις δεκαετίες '60, '70 και '80 ο πληθυσμός της τυτώς δέχτηκε ισχυρό πλήγμα λόγω της χρήσης του DDT στις αγροτικές καλλιέργειες: το φυτοφάρμακο περνούσε στα ποντίκια με τα οποία τρέφεται το πουλί και έπειτα στο κέλυφος των αυγών της, με αποτέλεσμα τα αυγά να σπάζουν πριν επωαστούν..

Γνωστή και ως τυτώ ή κλαψοπούλι λόγω του χαρακτηριστικού συριγμού της, συνδέθηκε στην ελληνική ύπαιθρο με δεισιδαιμονίες και φοβίες: η φωνή της προμήνυε τα κακά που έπονταν.

Θεωρείται δείκτης ποιότητας του αγροτικού οικοσυστήματος, και για τον Κάμπο, την περιοχή όπου συχνάζει στην Ελλάδα, χτυπάει κόκκινο.

2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Ανώνυμος είπε...

Μα το ανθρώπινο γένος δεν έχει αφήσει και τίποτα όρθιο.

korinoskilo είπε...

αποτελουμε σε κατι μια καλη εξαιρεση και δεν εχουμε στοιχεια !!!!
φυτοφαρμακα????!!! εμεις!!! αππαπαπα και να ηταν το μονο κακο που καναν :(

Δημοσίευση σχολίου